Valtakunnalliset erikoiskerhot

Aihefilatelistit ry

Yleistä

Maamme aihefilatelistien valtakunnallinen yhdistys Aihefilatelistit ry perustettiin vuonna 1954. Sen toiminta-ajatuksena on aihefilatelian edistäminen ja jäsentensä aihefilateelisen tietotason säilyttäminen ja nostaminen. Keskeisiä toimintamuotoja ovat kerhoiltojen pitäminen, oman lehden julkaiseminen ja näyttelyiden järjestäminen. Yhdistykseen kuuluu yli 100 aikuisjäsentä, joista puolet pääkaupunkiseudulta. Jäsenten keräilyaiheet vaihtelevat Afrikan siirtomaakaudesta öljyyn.

 

Kerhoillat

Yhdistyksen kerhoillat ovat kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17.00-19.00. Kokoontumispaikkana on Suomen Filatelistiseuran kerhotila Lönnrotinkatu 32 B. Kerhoillan pääohjelmanumerona on filateelinen esitelmä tai alustus (esim. kerholaisten omien kokoelmien esittely) keskusteluineen. Sen ohella jaetaan ajankohtaista informaatiota filateliasta. Alan lehtiä ja huutokauppaluetteloita on myös nähtävillä. Kerhoilloissa tapahtuu myös vaihto/myyntitoimintaa. Yhdistys järjestää vuosittain yhden tai useamman koulutustilaisuuden, jossa jäsenet saavat neuvoa mm. aihekokoelmien rakentamisesta.

 

Aihefilatelisti-lehti

Kerholla on oma lehtensä nimeltään Aihefilatelisti, jota yhdistys on julkaissut vuodesta 1960. Lehti on painettu, B5-kokoinen ja ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Se kuuluu jäsenetuihin, mutta on myös ulkopuolisten tilattavissa. Hinta oli uusille tilaajille 25 euroa vuonna 2018. Lehden päätoimittajana toimii

    Jari Majander

    Aihefilatelistit ry

    PL 34, 00101 Helsinki

 

Näyttelyt

Eräs seuran toiminnan kulmakivi on postimerkkinäyttelyiden järjestäminen yksin tai jonkun muun postimerkkikerhon kanssa. Ensimmäiset omat kansalliset näyttelynsä Aihefilatelistit järjesti 1960-luvulla (Safex 64 ja 69). Seuraavaksi oli vuorossa Pohjoismainen näyttely Motiva 76. Kansalliset näyttelyt Helsinki 85 ja 90 yhdistys järjesti yhdessä Suomen Filatelistiseuran kanssa. Filatelia 93:ssa yhteistyökumppanina oli Eesti Filatelistit. Syksyllä 1998 Aihefilatelistit järjesti kansallisen aihenäyttelyn Motiva 98:n, näyttelypaikkana Stockmannin tavaratalo Helsingin keskustassa. Yhdistys järjesti rajoitetun kansallisen postimerkkinäyttelyn FILATELIA 2003 Postimerkkimessujen yhteydessä syksyllä 2003. Lukuisista ns. propagandanäyttelyistä suurimmat ovat olleet Aihe- ja postihistoria 88 ja Porkkala 92 sekä aihefilatelistien 60-vuotisjuhlanäyttely Stamp Forum 2014. Yhdistyksen jäsenet osallistuvat aktiivisesti myös kansainvälisiin näyttelyihin.

Vuosien 2018-2020 postimerkkinäyttelyitä:

Stamp Forum 2018, kerhonäyttely, Helsinki 25.-28.10.2018

TAMCOLLECT 2019, kansallinen näyttely, Tampere 12.-14.4.2019

NORDIA 2019, pohjoismainen näyttely, Sarpsborg Norja 23.-25.8.2019

SFEx 2020, kansallinen näyttely, Helsinki 28.-29.3.2020   

NORDIA 2020, pohjoismainen näyttely, Malmö Ruotsi 4.-6.9.2020

 

Jäseneksi liittyminen

Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä ottamalla yhteyttä:

    Aihefilatelistit ry

    PL 34, 00101 Helsinki

joka on yhdistyksen pääasiallinen osoite. Jäsenyys tulee voimaan, kun hakija on maksanut hänelle lähetetyn jäsenyysmaksun. Sen suuruus päätetään vuosittain helmikuussa pidettävässä vuosikokouksessa. Vuonna 2018 aikuisjäsenen vuosimaksu on 28 euroa ja nuorten 10 euroa. Jäsenmaksuun sisältyy Aihefilatelisti-lehti. Jäsenmaksut maksetaan lehden mukana tulevaa laskua vastaan vuosittain huhtikuun loppuun mennessä.

Aihefilatelistit ry on Suomen Filatelistiliitto ry:n jäsenjärjestö.

 

Kontaktihenkilöt

Aihefilatelistit ry:n puheenjohtajana toimii

    Seppo Salonen

    Koukkuniementie 8 A 3

    02230 Espoo

Jäsenasioita hoitaa yhdistyksen sihteeri

    Jari Majander

    Aihefilatelistit ry

    PL 34, 00101 Helsinki

Muina hallituksen jäseninä toimivat Ulla Kemppilä, Johan Blomster, Pertti Hurmerinta, Jukka Mäkinen, ja Eero Pikkuhookana.

 

Kerho-ohjelma

Kaikki aihekeräilystä kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan yhdistyksemme toimintaan. Kerhoilloissa tapahtuva vierailu on monelle pääkaupunkiseutulaiselle ollut usein liittymisen ensi askeleena.

Kerhoilta pidetään (kesä- ja heinäkuuta lukuunottamatta) kunkin kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17.00-19.00, ja paikkana on Suomen Filatelistiseuran kerhotila, Lönnrotinkatu 32 B, Helsinki.

Kerhoillat

Kerhoiltojen ohjelmaa ylläpidetään ja muutoksista tiedotetaan Aihefilatelistien Facebook-sivuilla.

 

Facebook-sivut

Aihefilatelistit on nyt myös Facebookissa! Sivut löytyvät osoitteesta www.facebook.com/aihefilatelistit. Facebook-sivut ovat kaikille avoimet, tervetuloa mukaan!

 

Keskusteluryhmä

Aihefilatelistien keskusteluryhmän tarkoituksena on toimia Aihefilatelistit ry:n jäsenten yhteisenä sähköisenä keskustelukanavana. Keskusteluryhmän aiheina ovat mm. Aihefilatelistit ry:n toiminta, filatelia yleensä ja erityisesti tietysti aihefilatelia. Keskusteluryhmää käytetään tiedotuskanavana ajankohtaisista yhdistystä koskevista tapahtumista, ohjelmamuutoksista, koulutustilaisuuksista ym. Se sopii myös vapaamuotoiseen keskusteluun aihefilatelisteja kiinnostavista asioista. Keskusteluryhmä on jäsenetu ja siten avoin vain yhdistyksen jäsenille.

 

takaisin