SFEx2020 Kansallinen postimerkkinäyttely

Postimerkkinäyttely "Koronan varjossa"

 

Helsingissä järjestettiin elokuun 15.-16. päivä kansallinen SFEx2020-postimerkkinäyttely. Tämä Suomen Filatelistiseuran, Korson Filatelistien ja Postihistoriallisen yhdistyksen yhteistyössä toteuttama näyttely piti järjestää jo maaliskuussa, mutta olosuhteet määräsivät toisin.

Vallitseva koronatilanne vaikutti näyttelyn kauppiaiden määrään (mm. ruotsalaiset kauppiaat jäivät pois) ja myös yleisömäärään. Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuli näyttelyyn vähemmän yleisö kuin normaalioloissa olisi varmasti tullut.  Kuitenkin yleisöä oli mukavasti, ainakin lauantaina  näyttelyn avauduttua, niin kauppiaspöytien kuin näyttelykehysten ympärillä.

Näyttelyyn osallistui yli 100 kokoelmaa kaikista näyttelyluokista, pois lukien maksimifilatelia. Kehysmäärä oli yli 500, mikä teki SFEx2020:stä suurimman kansallisen näyttely Suomessa vuosiin. Ilahduttavaa oli, että lähes kaikki maaliskuulle ilmoittautuneet kokoelmat tulivat mukaan myös uutena ajankohtana.

Näyttelyn mestariluokassa oli mukana neljä kokoelmaa, joista tuomaristo äänesti parhaaksi ja mestariluokan voittajaksi Markku Koivuniemen kotkamalleja 1901-1911 käsittelevän kokoelman. Koko näyttelyn paras kokoelma oli kuitenkin Jussi Murtosaaren ”esityspannasta” vapautunut mallin 1875 kokoelma, joka oli esillä perinteisen filatelian arvosteluluokassa. Murtosaaren saama 97 pisteen tulos on uusi kansallisten näyttelyiden ennätys, eikä sitä varmaan ihan heti tulla rikkomaan. Kokoelmista olisi jutun aihetta pidempäänkin analyysiin, mutta tässä tyydytään mainitsemaan, että kokoelmien taso oli erittäin hyvä ja näyttelyssä myönnettiinkin suuri määrä kultamitaleita ja suuria kultamitaleita. Jopa muutama ensimmäistä kertaa esillä ollut kokoelma pääsi kultakantaan. Kokoelmista lisää Filatelisti-lehden seuraavassa numerossa.

Uutuutena näyttelyssä oli mukana myös ns. ”virtuaali-SFEx”, jossa esiteltiin kokoelmista yli 70% digitaalisessa muodossa Filatelistiliiton nettisivustolla. Onnistuneen kokeilun, jonka avulla tuomaristo sai lisäaikaa kokoelmien arvosteluun ja yleisö pääsi tutustumaan kokoelmiin vaikkapa kotisohvilta, soisi saavan jatkoa tulevissakin näyttelyissä.

Näyttelyssä oli iltatapahtumat niin ennen näyttelyä perjantaina, kuin lauantainakin. Perjantain kutsuvierastilaisuudessa (kummit ja kauppiaat) oli mahdollisuus tutustua kokoelmiin etukäteen ja nauttia pientä purtavaa. Paikalla olikin kolmisenkymmentä henkeä. Näyttelylauantain illallistilaisuudessa ravintoala Perhossa oli paikalla lähes 60 henkeä. Pöydän antimien lisäksi tilaisuudessa kuultiin kultamitalien saajien nimet, päästiin tutustumaan tuoreeseen palkintoluetteloon, jaettiin mestariluokan voittajalle näyttelyn suuri palkinto (Ilkka Mustosen lahjoittama Wirkkalan hopealautanen) ja jaettiin ”vuoden filatelistin palkinto” eli Leo Linder trophy, joka meni Ari Muhoselle.

Kaiken kaikkiaan näyttelyorganisaatio selvisi haastavasta tehtävästään haastavina aikoina kohtuullisen puhtain paperein. Joitakin pieniä asioita voi aina tehdä paremmin, toivottavasti nämä hoituvat mallikkaasti seuraavassa näyttelyssä, Kuopiossa maaliskuussa 2021 pidettävässä Nordia 2021-näyttelyssä.

Näyttelytoimikunta (Petteri, Seppo, Tapio, Jukka ja Tuomas) kiittää kaikkia sidosryhmiä onnistuneen näyttelyn mahdollistamisesta!

Ohessa jotain tunnelmapaloja näyttelystä.