Suomalaismenestystä Tukholmassa

Koivuniemelle ja Rannikolle isot kultamitalit

Stockholmia 2019 oli valtava "kerhonäyttely"

Maailman vanhin filateelinen yhdistys, the Royal Philatelic Society of London (RPSL), juhli 150-vuotisjuhliaan näyttävästi järjestämällä ilmeisesti kaikkien aikojen suurimman "kerhonäyttelyn" Tukholmassa. Näyttelyä oli valmistelu vuosia aikaa ja rahaa säästämättä mikä luonnollisesti näkyi kaikessa. Puitteet olivat Waterfront Congress Centerissä komeat, kokoelmat toinen toistaan uskomattomampia (vakuutussumma noin 2 miljardia kruunua...) ja paikalla koko filateelisen maailman "kerma" ja avajaisissa kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Suomalaisiakin oli paikalla runsain määrin sekä turisteina että myös näytteilleasettajina. Arviolta 80-100 tunnettua suomalaista keräilijää kävi paikalla näyttelyn aikana. Tähän on laskettava päälle allekirjoittajalle tuntemattomat ja mm. Ruotsissa asuvat suomalaiskeräilijät. Innokkaimmat olivat paikalla jo näyttelyn avautuessa, olipa SF:n meklarinakin tunnettu Petri Jansson napannut itselleen paalupaikan vierailijajonossa! Suomalaisista kauppiaista paikalla olivat Suomen Filateliapalvelu Oy / Oy Hellman-huutokaupat sekä www.systeemi.net (Vesa Järvistö).

 

Suomalaisia kokoelmia oli näyttelyn arvosteluosastoissa mukana kaikkiaan seitsemän kappaletta seuraavin tuloksin: 

Perinteinen filatelia:
Markku Koivuniemi, Eagle Issues of Finland, 95 p., iso kulta
Pekka Rannikko, Finland model Saarinen 1917-1930, 95 p., iso kulta
Petteri Hannula, 1880 Pfennig and 1889 Krone/Adler issues of the German Empire, 85 p., iso kullattu hopea
Jarl-Gunnar Salin, Tannu-Tuva, 82 p., kullattu hopea

Lentoposti:

John Godfrey, Finland Airmails 1920-1946, 90p., kulta.

Avoin filatelia:
Heikki Virtanen, The Presidents of Finland, 85 p., iso kullattu hopea

Kuvapostikortit:
Seija-Riitta Laakso, Paris by night, 92 p., kulta
Janne Nikkanen, Historic old Tallin in Postcards, 82 p., kullattu hopea

 

Lisäksi näyttelyssä oli mukana myös ns. "non-competitive" luokka, jossa kokoelmia ei arvosteltu. Suomessa tässä luokassa olivat mukana Juhani Pietilän kokoelma "Finland, Postal Stationery Envelopes 1845-1888 " ja Esa Kärkäksen kokoelma "Finland 1860-1874 serpentine issues".

 

"Lähes suomalaisiksi" on laskettava myös Cyril Schwenson (Stationary's of Grand Duchy Finland... 91p., kulta) ja Jeffrey Stone (Finland, The Arms Type of 1875, 95p., iso kulta).

 

Kaikki näyttelytulokset tästä linkistä.

Lisää tunnelmia näyttelyn nettosivuilta www.stockholmia2019.se.