SAVOFILA2021 keräsi filatelistit Kuopioon

Vuoden ainoassa näyttelyssä hyvä kokoelmien taso mutta niukasti yleisöä

SAVOFILA2021, ainoa kansallinen postimerkkinäyttely Suomessa tänä vuonna, kokosi filatelistit Kuopioon. Vaikka paikalle ei varsinaista yleisöryntäystä tullutkaan, oli selvää että tällaisille tapahtumille on voimakas tilaus. Tarjosihan tapahtuma pitkästä aikaa mahdollisuuden tavata keräilijöitä eri puolelta Suomea, vaihtaa kuulumisia ja tutustua heidän aikaansaannoksiin kokoelmien suhteen.

Kokoelmia oli paikalle saatu näyttelyn statusmuutoksesta (Pohjoismainen -> Kansallinen) huolimatta varsin mukavasti, yli 90 kokoelmaa noin 500 näyttelykehyksessä. Vain yksi kokoelma oli joutunut jäämään pois, kun näytteilleasettaja ei päässyt matkustamaan koronan takia. Kokoelmat edustivat varsin kattavasti eri näyttelyluokkia. Perinteinen filatelia ja postihistoria olivat totutusti keränneet eniten kokoelmia, mutta kokoelmia riitti kaikkiin luokkiin - jopa nuorisoluokassa oli esillä kolme kokoelmaa.

Kun kyse oli kansallisesta näyttelystä, kokoelmat myös arvosteltiin ja palkittiin mitaleilla. Näyttely oli varsin tasokas, suuria kultamitaleja jaettiin yhdeksän kappaletta ja kultamitaleja 15 kappaletta. Näyttelyssä ei ollut mukana mestariluokkaa, vaan näyttelyn parhaan kokoelman palkinto meni parhaat pisteet saaneelle kokoelmalle. Tasapisteet, 93 pistettä, saivat Jouko Kaartisen kokoelman Suomen postimerkkien painanta- ja hammaste-erikoisuuksista sekä Jukka Mäkisen kokoelma vuosien 1881 & 1891 leimamerkeistä. Tuomaristo äänesti näistä "voittajaksi" Kaartisen kokoelman. Kaikki tulokset löytyvät mm. näyttelyn kotisivulta sekä tästä linkistä.

Osa kokoelmista julkaistaan viimevuotisen SFEx2020-näyttelyn tapaan myös "virtuaalinäyttelynä" Filatelistiliiton sivustolla.  Tästä virtuaalinäyttelyyn.

Seuraava kansallinen näyttely, TAVASTEX22, on ensi vuonna Hämeenlinnassa.