RiiHeX 2023 oli onnistunut tapahtuma

Näyttelyssä oli mukana paljon uusia kokoelmia ja näytteilleasettajia

Riihimäellä 24.-26. maaliskuuta järjestetty RiiHeX 2023 -näyttely oli menestys monella tavalla. Ensinnäkin se oli ensimmäinen Riihimäellä koskaan järjestetty kansallisen tason postimerkkinäyttely. Järjestelyistä vastasivat- ja niissä erinomaisesti onnistuivat - Riihimäen ja Hyvinkään postimerkkikerhot. Isot Onnittelut järjestäjille!

Näyttelypaikkana toimi Riihimäen urheilutalo, missä kaikki näyttelyn kokoelmat olivat esillä samassa tilassa. Tila oli avara ja valaistus vähintäänkin riittävä, mikä ei useinkaan ole asian laita postimerkkinäyttelyissä.

Kokoelmia oli laidasta laitaan eri arvosteluluokissa sekä kutsuttujen kokoelmien puolella. Ilahduttavaa oli huomata alati kasvava näytteillleasettajien joukko. Nyt näyttelyssä oli nelisenkymmentä uutta kokoelmaa, joista osa tosin "konkareiden" laatimia. Kuitenkin uusien mukaan tulevien esittäjien määrä kertoo keräilyn ja filatelian olevan voimissaan monista negatiivisistä kommenteista huolimatta.

Näyttelyn kovimmat kokoelmat olivat esillä mestariluokassa, jonka voittajaksi - odotetusti - valikoitui tuomariston äänestyksessä Kai Niemisen kokoelma "Grand Duchy of Finland 1856 - 1875". Kokoelma lienee paras Suomen ensimmäisiä julkaisuja esittävä kokoelma, mitä Suomessa on koskaan tehty. Arvosteluluokissa parhaat pisteet (94) saavutti Atte Moilanen kokoelmallaan "The Earliest Forms of Postal Delivery in Finland - with focus on manuscript markings". Sekä Niemisen että Moilasen kokoelmat ovat jo nyt kansainvälistä huippuluokkaa ja ne toivoisi nähtävän myös kansainvälisissä näyttelyissä. Kaikki näyttelyn tulokset ovat nähtävillä näyttelyn nettisivuilla www.riihex2023.fi sekä myös liiton "näyttelytuloksia" -sivulla.

Pian näyttelyn jälkeen julkistettiin myös Filatelistiliion video ("opetusvideo" numero 6), joka löytyy tästä linkistä ja myös "koulutus" sivulta.

Seuraava kansallinen näyttely on Joensuun JOEX2024 -näyttely Joensuussa ensi keväänä.